Jeśli chcecie mnie wesprzeć to zapraszam do kupna mojego poradnika "Jakim jesteś Makiem?".

Restore iOS z iCloud

· Wojtek Pietrusiewicz · 11 komentarzy

Wraz z pojawieniem się iOS 5 beta 2, możliwe stało się przywracanie ustawień z backupu trzymanego w iCloudzie. Możecie obejrzeć procedurę na filmiku poniżej.

Ciekawostką jednak jest inna procedura restore za pomocą iTunes, zbliżona pod koniec do metody przez iCloud. Chodzi mianowicie o aplikacje — nie są przywracana tak samo jak wcześniej, czyli po zakończeniu procedury w iTunes nie mamy ich na SpringBoardzie. Teraz po restore (z iTunes przypominam) pojawiają się, jak w filmie, same ikony, a aplikacje dopiero się instalują. Przywracane są oczywiście ustawienia. W pierwszym momencie mocno mnie to zaskoczyło …

Chcesz zwrócić mi na coś uwagę lub skomentować? Zapraszam na @morid1n lub na forum.

  • W Beta 1 również to działało. Ale jeśli używasz konta MobileMe do backupu, a innego do AppStore. To potem aplikacje utkną w statusie Wczytywanie i tylko reset ustawień fabrycznych pomaga :/

  • „aplikacje dopiero się instalują” – sprytnie rozwiązane, dzięki temu pojedynczy backup zajmuje mniej miejsca u nich na serwerze….

  • „aplikacje dopiero się instalują” – sprytnie rozwiązane, dzięki temu pojedynczy backup zajmuje mniej miejsca u nich na serwerze….

  • „aplikacje dopiero się instalują” – sprytnie rozwiązane, dzięki temu pojedynczy backup zajmuje mniej miejsca u nich na serwerze….

  • A jak jest z save’ami z gier? Też są wrzucane czy np. trzeba zaczynać wszystko od początku.

  • Są backupowane.

  • A jak to będzie z ustawieniami aplikacji które usunę? Chodzi mi o to: gram w angry birds, przechodzę połowę, usuwam. Kiedyś mi się zachce pograć ponownie to znów muszę od początku grać? Czy w końcu stan gry (jak i aplikacji) będzie zachowany? W iTunes bez JB w żaden sposób nie da się tego zrobić…Słyszałem, że podobno będzie coś takiego jak iCloud storage ale ile w tym prawdy to sam nie wiem…

  • Przecież nawet jak teraz kasuje grę to pyta się czy usunąć czy zachować ustawienia danego app. Pewnie nic się w tej kwestii nie zmieni.

  • Ale na 4.3.3? Bo jak ja kasuje cokolwiek z poziomu telefonu to widzę tylko „Usunięcie … spowoduje także usunięcie wszystkich jego danych”…

  • Sebastian Cichowski

    Zanim usuniesz zrób backup w iTunes czy iCloud i nie masz się o co martwić q:

  • Pingback: Nie ma to jak być skurwysynem i złodziejem | Makowe ABC()