Jeśli chcecie mnie wesprzeć to zapraszam do kupna mojego poradnika "Jakim jesteś Makiem?".

Problem z MacBookiem unibody late 2009, installer się wywala

· Wojtek Pietrusiewicz · 5 komentarzy

Czytelnik Szymon prosi o pomoc. Może Wy wiecie jak mu pomóc?

Otóż mam problem z Macbookiem, mianowicie gdy chcę zainstalować coś, co jest obrazem dysku po weryfikacji Installer od razu się wywala i nic nie da się zainstalować, czy to iTunes, Safari czy combo update, zawsze to samo. Mój spręt to Macbook unibody late 2009 2.26 gHz, 4GB ramu, z wymienionym jakiś tydzień temu dyskiem(pojawiły się bad sectory) na WD cośtam 320gb. Zainstalowałem z płytki system i wszystko chodziło bez problemu, updatowałem obrazami dysku (combo update) itp. Problem również występuje z System Updates- od razu wywala i wszystko ściągam ze strony Apple. NIC poza update’ami i ew. programami Apple nie było jeszcze instalowane.

Log:

Chcesz zwrócić mi na coś uwagę lub skomentować? Zapraszam na @morid1n lub na forum.

  • Proponuje sprobowac odpalic komende:
    sudo update_dyld_shared_cache

    Nie zaszkodzi choc sadzac po opisie nie pomoze. Moze po prostu pamiatka jest uszkodzona i trzebaby zapalic Apple Hardware Test i zobaczyc czy jest ok. http://support.apple.com/kb/ht1509

  •  Mój ojciec miał podobny problem po zmianie dysku i re-instalu. Pierw pojawiły się bad-sectors, a później komp zaczynał totalnie wariować. Problem zanikł po całkowitym formacie i z TimeCapsule odzyskał dane. Wszystko śmiga jak ta lala. Może spróbuj raz jeszcze? Z jakiegoś dysku zewnętrznego. Aha, jeszcze jedno, wydaje się być ważne: zrób jedną partycję.

  • Może napisz do Pawła Nowaka – on dużo grzebie w Macach to może coś poradzi.

  • Szymon pisał do niego, ale nie wiem czy Paweł się odezwał.

  • sz ksiezarek

    Format był robiony całkowity, bodajże zwie się to siedmiokrotne czyszczenie i potem zapełnianie zerami(?). A bad sectory pojawiły się na dysku starym i nie odzyskiwałem danych, jedynie zapisałem ważne dokumenty i zdjęcia, muzykę, ale nie kopiowałem niczego na dysk. Przed zmianą dysku tego problemu nie było, ale często “wywalało” się safari :)