Jeśli chcecie mnie wesprzeć to zapraszam do kupna mojego poradnika "Jakim jesteś Makiem?".

Przepis na Salsa a’la Moridin

· Wojtek Pietrusiewicz · 5 komentarzy

Kiedyś, za górami i za lasami, szykowaliśmy się do imprezy – kupiliśmy nachosy, ale jak zobaczyłem ceny sosów do nich to mało co nie padłem z wrażenia. Trzeba było coś na szybko wymyślić …

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 3 średnie pomidory, najlepiej malinowe
  • 1 czerwona cebula (duża)
  • ketchup Heinz łagodny (230g)
  • Tabasco

Przepis

  1. Kroimy pomidory w kostkę i dbamy o to, żeby całość razem z ich sokiem i pestkami przerzucić do miski (wielkości talerza do zupy).
  2. Cebulę również kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
  3. Proporcje powyższego powinny być mniej więcej 2/3 pomidorów do 1/3 cebuli.
  4. Dodajemy do miski około 230g ketchupu Heinza (łagodny) – wychodzi około 1/3 dużej butelki. Ilość zależy od ilości pomidorów i cebuli – całość ma dopełniać warzywa, ale ich nie topić.
  5. Na koniec dodajemy 3 chlapnięcia oryginalnego Tabasco – na oko zależnie od tego jak ostra jest cebula.

Nie należy oszczędzać na pomidorach – to one dają smak. Malinowe/truskawkowe i inne słodkie są najlepsze, ale zwykłe nie spowodują tragedii. Tabasco oraz opcjonalnie sól i pieprz dostosować do własnych potrzeb.

Czas przygotowania: 10-15 minut.

Smacznego!

Chcesz zwrócić mi na coś uwagę lub skomentować? Zapraszam na @morid1n lub na forum.