Kiedyś, za górami i za lasami, szykowaliśmy się do imprezy – kupiliśmy nachosy, ale jak zobaczyłem ceny sosów do nich to mało co nie padłem z wrażenia. Trzeba było coś na szybko wymyślić …
Składniki (porcja dla 4 osób)
- 3 średnie pomidory, najlepiej malinowe
- 1 czerwona cebula (duża)
- ketchup Heinz łagodny (230g)
- Tabasco
Przepis
- Kroimy pomidory w kostkę i dbamy o to, żeby całość razem z ich sokiem i pestkami przerzucić do miski (wielkości talerza do zupy).
- Cebulę również kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
- Proporcje powyższego powinny być mniej więcej 2/3 pomidorów do 1/3 cebuli.
- Dodajemy do miski około 230g ketchupu Heinza (łagodny) – wychodzi około 1/3 dużej butelki. Ilość zależy od ilości pomidorów i cebuli – całość ma dopełniać warzywa, ale ich nie topić.
- Na koniec dodajemy 3 chlapnięcia oryginalnego Tabasco – na oko zależnie od tego jak ostra jest cebula.
Nie należy oszczędzać na pomidorach – to one dają smak. Malinowe/truskawkowe i inne słodkie są najlepsze, ale zwykłe nie spowodują tragedii. Tabasco oraz opcjonalnie sól i pieprz dostosować do własnych potrzeb.
Czas przygotowania: 10-15 minut.
Smacznego!
Chcesz zwrócić mi na coś uwagę lub skomentować? Zapraszam na @morid1n lub na forum.