Jeśli chcecie mnie wesprzeć to zapraszam do kupna mojego poradnika "Jakim jesteś Makiem?".

Wyłączamy Resume w OS X Lion dla wybranych programów

· Wojtek Pietrusiewicz · 3 komentarze

Lion posiada funkcję Resume, której obecność niewątpliwie zauważyliście po ponownym uruchamianiu aplikacji — przywracany jest stan, w którym zakończyliśmy pracę. Dotyczy to nie tylko otwartych dokumentów, ale nawet pozycji kursora w tekście. Jeśli jednak nie jesteście zwolennikami takiej funkcjonalności to możemy ją wyłączć dwojako…

Zapominamy tylko obecną sesję

Przytrzymując klawisz ⌥ możemy „odrzucić” okna/dokumenty z zamykanej aplikacji. Po następnym włączeniu będzie uruchomiona „na czysto.” Działa oczywiście również skrót ⌥⌘Q.

Wyłączamy Resume na stałe

Możemy również wyłączyć Resume dla wybranej aplikacji na zawsze, czyli dopóki go ponownie nie włączymy za pomocą Terminala. Poniższe komendy należy zatwierdzać Enterem. Będzie również konieczny restart aplikacji.

Safari

  • defaults write com.apple.Safari NSQuitAlwaysKeepsWindows -bool false

Google Chrome

  • defaults write com.google.Chrome NSQuitAlwaysKeepsWindows -bool false

QuickTime Player X

  • defaults write com.apple.QuickTimePlayerX NSQuitAlwaysKeepsWindows -bool false

Preview

  • defaults write com.apple.Preview NSQuitAlwaysKeepsWindows -bool false

Dla innych programów jest to bardziej skomplikowane i jeśli wiecie co robicie to zapewne znajdziecie odpowiedni poradnik, a nie chciałbym początkującym utrudnić życia.

Ponowne włączenie uzyskujemy poprzez zastąpienie słowa false słowem true.

Smacznego!

Chcesz zwrócić mi na coś uwagę lub skomentować? Zapraszam na @morid1n lub na forum.

  • A czy jest może jakiś trick który domyślnie wyłącza „Reopen…” jak wyłączamy komputer? To zawsze jest włączone, w sensie zaznaczone, może jest sposób na trwałe odznaczenie?

  • uff! wielkie dzięki! :)

  • Anonim

    Powinna być „normalna” opcja wyłączenia tego uprzykrzajacza życia, żeby nie trzeba było takich sztuczek stosować.