Jeśli chcecie mnie wesprzeć to zapraszam do kupna mojego poradnika "Jakim jesteś Makiem?".

Zabezpiecz się w OS X poprzez zmianę preferencji logowania i screensavera

· Wojtek Pietrusiewicz · 13 komentarzy

OS X security padlock

Patrząc na to co ostatnio dzieje się na Twitterze, zauważyłem kilka niepokojących trendów. Jest bardzo wiele osób – kozaków, gieroji, jak zwał tak zwał – którzy w żaden sposób się nie zabezpieczają. Podobnie jak w intymnej sytuacji z nieznajomą/ym, należy stosować odpowiednie środki. Wiele osób twierdzi, że nie ma to sensu. Zgadza się – w 99% sytuacji jest to zbędne, ale jak w końcu nadchodzi takowa, to zostajecie przyłapani ze spuszczonymi spodniami i nie macie najmniejszego pojęcia co zrobić.

Wyłącz automatyczne logowanie i wymagaj hasła!

OS X basic security 01

Po pierwsze i przede wszystkim: wyłącz automatyczne logowanie! To ustawienie jest, z tego co pamiętam, domyślnie włączone! Aby tą opcję wyłączyć należy wejść do Preferencji Systemowych / System Preferences, kliknąć w ikonę Bezpieczeństwo / Security & Privacy i następnie odznaczyć trzecią opcję od góry opisaną jako Disable automatic login / Wyłącz automatyczne logowanie. To jednak nie wystarcza samo w sobie – konta na danym komputerze muszą mieć hasła, aby miało to jakikolwiek sens.

Następnie, zakładając, że korzystamy ze screensavera, należy kliknąć w pierwsze pudełko od góry – Require password x minutes after sleep or screen saver begins / Wymagaj hasła x minut po uśpieniu lub włączeniu się screensavera. Sam ustawiłem sobie pięć minut, ponieważ jeśli oddalam się od niego na dłużej niż taki okres czasu, to przeważnie oznacza, że szybko nie wrócę. Jeśli pracowałbym w środowisku z ludźmi wokół to ustawiłbym tą opcję na natychmiastową aktywację lub ostatecznie po minucie.

Wyloguj się automatycznie!

OS X basic security 02

 

Klikając przycisk Advanced / Zaawansowane dodatkowo znajdziecie opcję zaznaczoną na powyższym screenie – automatyczne wylogowywanie się. Również polecam to włączyć, szczególnie dla osób pracujących w open space’ach.

* * *

Łatwo być twardzielem w takich sytuacjach i ryzykować, nie stosując żadnych zabezpieczeń. Zacznie żałować dopiero po tym, jak wydarzy się coś niemiłego. Stosujcie zabezpieczenie.

Chcesz zwrócić mi na coś uwagę lub skomentować? Zapraszam na @morid1n lub na forum.

  • Opcja nie nazywa się po polsku bezpieczeństwo lecz „Ochrona i prywatność” poza tym czy będą kiedyś jakieś wartościowe porady niżeli takie pierdoły? :)

  • Przejrzyj sobie archiwum.

  • koralfx

    Może to wygląda na pierdołę dla Ciebie, ktoś inny uzna to za przydatną poradę. Jak chcesz zobaczyć prawdziwego dzebeściaka wśród pierdół to przeczytaj u spajderłebów ostatni wpis o wifislam. ;-)
    Ja nawet nie dałem rady tego skomentować…

  • Ja gdy odchodzę od kompa naciskam kombinację klawiszy (bodajże CMD+SHIFT+EJECT) i ekran się usypia. By wrócił do życia należy podać hasło.

  • Ten skrót usypia cały komputer.

  • Tzn. jeśli coś się robi w tle (np. kopiuje, ściąga) to również jest zatrzymywane? Czy jest jakiś oryginalnie przypisany skrót klawiaturowy do włączenia wygaszacza ekranu/zablokowania komputera?

  • Najpierw ludzie marudzą, że nazwa domeny nie ma niczego wspólnego, z tym co autor bloga sobie tutaj umieszcza, a gdy marudzący powinni być zadowoleni to pojawia się druga grupa – marudzących na wszystko.

  • mashirono_neko

    To działa podobnie jak z kopiami zapasowymi. Są ludzie, którzy mają hasło na kompa i tacy, którzy będą mieć hasło na kompa – niekoniecznie założone przez siebie :)

  • Tak. Nie. Możesz ustawić sobie hot corner który włączy wygaszacz.

  • Bez FileVaulta jest to niestety nadal teoretyczna ochrona (chociaż i tak lepsza niż brak jakiejkolwiek). W chwilę można zmienić hasło użytkownika na każdym maku z partycją recovery. Keychain dalej będzie niedostępny (bo wciąż będzie prosił o stare hasło i utworzy się nowy jeśli go nie podamy) ale reszta będzie na wyciągnięcie dłoni.

    Równie dobrze można również wymusić w konsoli usunięcie pliku odpowiedzialnego za potwierdzenie przejścia przez tzw. „Welcome screen” gdzie tworzy się pierwsze konto usera na nowym maku lub po czystej instalacji. Wtedy tworząc kolejne nowe konto, dostajemy z automatu uprawnienia Administratora ;-)

  • Nie czytam niczego co ma w nazwie *web więc wybacz :) ale bardzo chętnie poczytałbym polskie blogi/howto związane z Apple/OS X/iOS itd. Ale takie konkrety :) a nie jak wyłączyć autologowanie bo do takich ficzerów doszedłem po pierwszych 5 minutach mojej pracy z OS X.

    Tym bardziej nie jest to hejt z mojej strony odnośnie tego wpisu :) po prostu czekam z niecierpliwością na jakieś bardzo produktywne porady dla macuserów.

  • CTRL+SHIFT+EJECT wyłącza monitor. Jeśli masz ustawioną blokadę od razu po włączeniu wygaszacza/wyłączeniu monitora, to skrót ten działa jako blokada.

  • oooo właśnie, to był taki skrót ;)