Jeśli chcecie mnie wesprzeć to zapraszam do kupna mojego poradnika "Jakim jesteś Makiem?".

MobileMe & Back to My Mac

· Wojtek Pietrusiewicz · 1 Comment

Komputer z którego będziemy sterowali drugim
Komputer z którego będziemy sterowali drugim

Jeśli jesteśmy abonentami MobileMe i chcemy korzystać z zasobów drugiego komputera, przykładowo jeśli będąc w pracy zapomnimy ważnych plików nad którymi pracowaliśmy poprzedniej nocy, to wystarczy skorzystać z prostej w konfiguracji oraz jakże wygodnej funkcji ‘Back to My Mac’.

W Preferencjach Systemowych klikamy w ikonkę ‘MobileMe’ i przechodzimy do ostatniej zakładki ‘Back to My Mac’. Następnie upewniamy się czy usługa jest włączona. Uruchamiamy to na wszystkich komputerach na których chcemy z tej funkcjonalności korzystać.

Komputer z którego będziemy sterowali drugim
Komputer z którego będziemy sterowali drugim

Na komputerze z którego będziemy się łączyli, ale do którego -nie- będzie wymagane połączenie nie potrzebujemy nic zaznaczać w opcjach Udostępniania – na obrazku akurat mam WebSharing włączony, ale z zupełnie innego powodu.

Komputer sterowany
Komputer sterowany

Możemy komunikować się z innym komputerem na dwa sposoby – albo za pomocą Wspóldzielenia Ekranu lub po prostu w celu osiągnięcia dostępu do dysku twardego. W każdym razie zgodnie z powyższym obrazkiem należy uruchomić jedną lub obie opcje – ‘Udostępnianie plików’ oraz ‘Współdzielenie ekranu’.

b2mm041

Po tej operacji w Finderze na pasku bocznym znajdziemy następującą ikonkę – pojawi się oczywiście tylko po uruchomieniu udostępniania. Jeśli nie widzicie tej ikonki, to kliknijcie w nazwę komputera, w moim przypadku ‘Saturn’, następnie w ‘Network’ – powinniście zobaczyć komputer zgodnie z poniższym obrazkiem. U mnie zazwyczaj po minucie automatycznie pojawia się w pasku bocznym.

b2mm05

Teraz pozostaje do wyboru: Connect As.. oraz Share screen.

b2mm06Pierwsza opcja pozwala nam się podłączyć zdalnie do zasobów drugiego komputera i mieć dostęp do jego plików tak jakbyśmy przy nim siedzieli – od momentu zalogowania się (koniecznie musimy podać login oraz hasło z -tamtego- komputera) możemy je traktować jakby były na naszym komputerze, czyli kopiować, przenosić, itp. Uważajcie tylko przy kasowaniu.

Screen sharing również wymaga zalogowania się – jest do odpowiednik Windowsowego ‘Remote Desktop Sharing’ (RDS). Otwiera nam się okienko i widzimy wszystko dokładnie tak jakbyśmy siedzieli przy tamtym komputerze.

Przypominam, że logując się np. na konto “Mama” nie będziemy mieli dostępu do konta “Tata” – w obu przypadkach. Back to My Mac respektuje prawa dostępu do plików.

Chcesz zwrócić mi na coś uwagę lub skomentować? Zapraszam na @morid1n lub na forum.